dinsdag 17 mei 2011

Iteratie 1.6 experimenten

In deze testen werd voornamelijk geƫxperimenteerd met een zak opgespannen in de fles. Dit liet toe de fles te verzwakken en toch een waterdicht binnenste te behouden. De zakjes die gebruikt werden binnenin zijn diepvrieszakjes. Het grote voordeel van die zakjes is dat ze binnen een groot bereik foodsafe zijn.

Test 1


Maximaal volume dat ik er in kreeg +-530ml, dat van de fles is +-620ml (iedere keer tot aan de boord gevuld).
400 ml gaat in de beker; na een 350ml begint het systeem te sputeren. Dop is vrij makkelijk nog op de fles te schroeven. Er moet tamelijk hard op de fles geknepen worden. Bij een tweede test zoog de onderkant van de zak zich vacuum tegen het rietje zodat er geen enkel vocht meer doorkwam.

Na elk gebruik moet de zak vervangen worden. Door het vastdraaien van de zak tussen dop en fles komen er namelijk kleine gaatjes en scheurtjes in op die plaats in de zak. Tijdens het gebruik de eerste maal is hier weinig van te merken. Bij een tweede poging moet je duidelijk veel harder duwen omdat er lucht ontsnapt langst de rand.

Test 2 kartels
Voor deze tweede test hebben we enkele karteltjes aangebracht in de onderkant van het rietje om de  aanzuiging van de zak te vermijden.
Er moet voelbaar minder kracht worden uitgevoerd op de fles. De sputteringen beginnen terug rond de 350ml. Het totale volume dat we er konden uithalen is toch een stukje groter (+-375 ml).


Test 3
Als de zakjes worden afgeknipt juist boven de hals van de fles dan kunnen ze meerdere malen gebruikt worden. De gaatjes werden dus vooral veroorzaakt door het schuren met de schroefdraad. Ook het rendement lag tamelijk hoog.

Test 4
Voor deze test werd een gat gemaakt in de fleswand; zodat we rechtstreeks op de zak konden duwen.


Het probleem bij dit prototype is dat al je niet rechtstreeks op de zak duwt dan verplaatst de vloeistof zich veeleer in de richting van het gat dan naar het rietje. De structuur van de fles is wel duidelijk verzwakt. De rand van de fles is te scherp. En de zak is te kwetsbaar met zo een gat. 

Test 5
Dit prototype bestaat uit een zakje dat op zijn plaats gehouden wordt door een staafje. Het staafje klemt in gleufjes bovenaan de fles. Hiervoor werd een diepvrieszakje gebruikt. Dit is geen goede oplossing. De dop dop werd aangepast waardoor de fles niet meer waterdicht is, ook belemmert het staafje de doorgang van het rietje, waardoor de dop moeilijk vast te schroeven is. En de rand waarop dat het staafje steunt is de smal, met een moeilijke positionering tot gevolg.

Test 6
Hier werd een boterhamzakje vastgelijmd in de hals van de fles. Het zakje word gevuld met vloeistof, na gebruik, wordt het zakje uit de fles getrokken en kan zo gemakkelijk gereinigd worden. Probleem hierbij is dat het zakje stuk kan gaan. Ook het zakje uit de fles halen is moeilijk.
Test 7

Bij deze fles werd er 2 gaten gemaakt in de fles tegenover elkaar. Deze werden dan dichtgemaakt met een flexibeler materiaal (vastgelijmd). Een zakje is noodzakelijk omdat de fles zelf niet meer 100% waterdicht is. Het verzwakt de fles aanzienlijk indien je op de fles duwt en niet op de weggehaalde delen. Bijkomend is het feit dat de fles niet meer luchtdicht is met een daling van het rendement tot gevolg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten